El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives incrementa enguany en un 170% la inversió en els municipis de les comarques dels Ports i del Alt i Baix Maestrat per a la contractació de 42 nous professionals que formaran part dels equips base de serveis socials, segons ha assenyalat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando.

Ferrando va presentar a Vinaròs aquest nou sistema i el seu finançament als alcaldes i regidors dels ajuntaments de les tres comarques, i va destacar l’aposta de la Conselleria per la “remunicipalització” dels serveis socials amb un increment pressupostari que permetrà augmentar la ràtio dels professionals.

La secretària autonòmica va explicar que, enfront dels 408.772 euros destinats l’any passat, el nou model de serveis socials dissenyat per la Conselleria permet una inversió d’1.106.124 euros arreplegats en el pressupost d’enguany per als equips base de les tres comarques el que suposa un increment del 170,6% de mitjana.

Cal destacar que aquest nou model de finançament beneficia als municipis més xicotets, ja que la dotació econòmica per als equips base dels ajuntament s’incrementa al voltant del 250% en els casos del Consorci Pobles Menuts o la Mancomunitat Castelló Nord.

Helena Ferrando va destacar la necessitat de reconstruir un sistema públic digne “on el municipalisme siga l’instrument per a fomentar polítiques de proximitat i on els equips de base puguen treballar des de la prevenció amb l’objectiu de rescatar persones i oferir una atenció social de qualitat”.

Aquest increment pressupostari per a l’enfortiment dels serveis socials municipals permet als ajuntaments augmentar les contractacions de personal i crear una xarxa de professionals “capaç de compaginar la proximitat a la ciutadania amb els recursos precisos per a la cobertura de les necessitats socials”, va indicar la secretària autonòmica.

D’aquesta manera, l’objectiu és aconseguir que entre 2017-2019 tots els municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana disposen d’un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa.

L’augment de personal “repercuteix en una millor atenció a les persones”, va manifestar Ferrando, qui va afegir que, amb les inversions de la Conselleria d’Igualtat, les ràtios de professionals per habitant de les comarques dels Ports i el Alt i Baix Maestrat passaran d’un professional cada 5.869 habitants en 2016, a un per cada 2.222 habitants a la fi d’enguany.

Tots els municipis de les comarques perceben enguany un augment en el finançament de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a serveis socials i, per tant, en el pressupost destinat als equips base. Encara que l’increment de la inversió és un 170’60% de mitjana, alguns municipis com Benicarló o Vinaròs reben un increment respecte a l’any passat del 185%.

Per comarques, Els Ports rep per al finançament dels equips base un total de 125.934 euros enfront dels 54.619 del passat any. Concretament els municipis de la Mancomunitat Els Ports, Forcall, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Vallibona, Villores, Vilafranca, Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà, reben enguany una inversió de 98.702 euros, mentre que les localitats que formen el Consorci de Pobles Menuts, Castellfort, Herbers, Palanques, Portell de Morella, la Todolella i Sorita, perceben 27.321 euros, la qual cosa suposa un 273% més que el passat any.

Per la seua banda, els municipis Ares del Maestrat, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes, de la Mancomunitat Alt Maestrat, tenen enguany una inversió de 54.463 euros, més del doble que la quantitat rebuda en 2016.

Finalment, la comarca del Baix Maestrat tindrà un finançament de 925.725 euros, un 178% més que el passat any. Per municipis, Santa Magdalena de Polpís 13.615 euros, Alcalà de Xivert i Peníscola reben 85.086 euros cadascuna i 285.882 euros les localitats de Benicarló i Vinaròs. Els municipis de la mancomunitat de Castelló Nord, Catí, Cervera del Maestrat, La Salzadella, Sant Jordi, Sant Mateu i Xert un total de 85.086 euros, la mateixa quantitat que les localitats de la mancomunitat del Baix Maestrat, Càlig, Canet lo Roig, La Jana, Rosell, Sant Rafael del Riu i Traiguera.

error: Contingut protegit!