La Direcció General de Cultura i Patrimoni invertirà 137.000 euros en actuacions arqueològiques i paleontològiques per a recolzar la investigació, divulgació, recuperació i posada en valor del patrimoni cultural valencià.

Les intervencions es realitzaran en col·laboració amb les universitats de València, Alacant i Castelló. Amb la Universitat de València es realitzaran dos projectes: un al jaciment de l’Horta Vella a Bétera i un altre a les Coves de Santa Maria a Castells de Castells a Alacant per un valor de 50.000 euros.

A l’Horta Vella es va identificar un jaciment amb una àmplia cronologia des del segle I amb restes romanes fins al segle X d’època islàmica. Destaca una important instal·lació termal de la fase romanoimperial i una granja visigoda.

A les Coves de Santa Maria es destaca un panell d’art llevantí i altres panells d’estil esquemàtic i macroesquemàtic al barranc de Famorca, els materials del qual refereixen a ocupacions holocenes. Precisament, les intervencions que es realitzaran se centren a completar la documentació corresponent al plistocé-holocé, documentació que es completa amb l’obtinguda en anys anteriors i que el que pretén és tancar una fase de la investigació.

En el pla d’actuacions en matèria de paleontologia es destinen 30.000 euros per a col·laborar en campanyes d’excavació i prospecció en sediments de miocens –des de fa 24 milions d’anys fins fa 5 milions d’anys– per a la recuperació de fòssils de tauró: dents, cartílags… A la província d’Alacant, en concret, a les comarques de l’Alcoià i de l’Alt-Mitjà Vinalopó. L’objectiu és avaluar el grau de conservació dels fòssils i establir mesures de protecció d’aquest patrimoni poc estudiat.

Així mateix, es reprendran les excavacions a les localitats de Venta del Moro i Almenara per a aprofundir en els esdeveniments biològics i geològics durant el neogen –des de fa uns 25 milions d’anys fins fa uns 2 milions d’anys–. Els treballs en matèria paleontològica aniran acompanyats d’activitats didàctiques i de difusió als ciutadans.

Amb la Universitat d’Alacant, el camp d’actuació serà al jaciment subaquàtic de Bou Ferrer, unes restes romanes del segle I carregades d’àmfores i lingots de plom que va naufragar a les costes de la Vila Joiosa, al jaciment de l’edat de bronze de Cabezo Redondo de Villena on es continuarà amb la documentació d’espais d’hàbitat, producció i funeraris, i finalment, a la Penya Negra de Crevillent, identificada amb la ciutat protohistòrica d’Herna, en la qual les intervencions sobre aquesta àmplia superfície donaran noves dades sobre el que es considera un dels jaciments protohistòrics de major interés a la Comunitat Valenciana. En aquestos projectes es distribuirà 50.000 euros.

Les actuacions que durà a terme la Universitat Jaume I de Castelló es focalitzaran en la zona residència de la vila romana de Sant Gregori de Borriana per a la qual es destinaran 7.000 euros.

error: Contingut protegit!