La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha lliurat els premis a l’alumnat de les 8 poblacions del Parc Cultural Valltorta-Gassulla, que han participat en els concursos escolars de dibuix i pintura organitzats amb motiu del centenari del descobriment de les pintures rupestres del barranc de la Valltorta i Morella la Vella per a commemorar aquest aniversari, involucrar l’alumnat i els centres educatius amb la conservació i difusió del patrimoni cultural que els envolta.

En els concursos van participat alumnat d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat procedent de l’IES Els Ports (Morella), el CEIP Mare de Déu de Vallivana (Morella), el CEIP La Moreria (Les Coves de Vinromà), la Secció IES Alfons XIII (Benassal), el CEIP Alcalde Fabregat (Benassal), el CEIP Joan de Brusca (Albocàsser), i els centres rurals agrupats (CRA) L’Ullastre (La Salzadella) i L’Aiguaneu (Catí i Vilar de Canes). En les activitats també van participar alumnat de les localitats veïnes de la Salzadella i Xert, que comparteixen CRA amb els pobles esmentats.

Els guardonats del concurs de dibuix i pintura van ser Elena Beltrán, Sara Colom, Rosana Barreda i Marc Morraja, de la secció de l’IES de Benassal; Elias Gabriel i Lledó Lecha, del CEIP Alcalde Fabregat; Naia Albert, del CEIP La Moreria; Nahia Ripoll, Marc Querol i Karina Tarcaet, del CRA L’Ullastre; Carles Puig, del CRA L’Aiguaneu; i Cristian Palomo, del CEIP Joan de Brusca.

Per la seua banda, els guardonats en el concurs d’idees creatives per donar a conéixer les pintures rupestres del seu entorn van ser el CRA L’Ullastre –vídeo ‘Jo vull ser de Cromanyó’–, disfresses del CEIP Joan de Brusca (Albocàsser), l’aula d’Infantil de quatre anys del CEIP Alcalde Fabregat de Benassal amb el conte de ‘La cova del bou dibuixat’, els projectes en anglés ‘Our prehistoric book’ i ‘A prehistoric life’ del CEIP La Moreria de les Coves de Vinromà i el conte ‘Les 10 històries de la Valltorta’ de les alumnes Lledó Lecha, Maria Bellés, Naiara Barba i Júlia Agut de sisé de Primària del CEIP Alcalde Fabregat de Benassal.

A més, la programació educativa de l’Any Valltorta també ha inclòs la celebració als centres educatius de les huit poblacions del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla d’una sèrie de tallers divulgatius sobre pintura rupestre, recreació de la manipulació del sílex i l’obtenció del foc en els quals participaren al voltant de 700 alumnes de totes les edats.

Per a la Generalitat, el centenari del descobriment dels abrics del barranc de la Valltorta no és només una celebració puntual, sinó una oportunitat única per tal de posar al lloc destacat que es mereixen les pintures rupestres i els diferents indrets on s’ubiquen, de forma que la celebració es convertisca en el punt de partida per a impulsar la difusió d’aquest Patrimoni de la Humanitat.

Per això, les accions de divulgació i recuperació impulsades des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport estan centrades fonamentalment en la potenciació de la promoció cultural, turística i educativa de la Valltorta i Morella la Vella de la mà de les persones que habiten les poblacions on estan ubicats els abrics descoberts en 1917.

error: Contingut protegit!