Vila-real farà el pròxim 20 de febrer 743 anys des que Jaume I atorgara la Carta Pobla i, per a celebrar-ho, l’Ajuntament ha programat dues setmanes d’actes plens de simbolisme, en els quals la societat civil, les reminiscències medievals i l’exaltació de les arrels vila-realenques seran protagonistes.

Les regidories de Tradicions i Cultura, amb la col·laboració de Festes, Normalització Lingüística, Turisme o Economia, han tornat a ser les principals impulsores de la desena d’esdeveniments que serviran per a recordar els orígens de la ciutat.

Els escolars obriran la programació, amb un ‘Taller sobre la fundació de Vila-real’, que es realitzarà entre el 15 i el 28 de febrer i en el qual, jugant, coneixeran les seues arrels, de la mà de Recuperem. Així mateix, el mateix dia 15 tindrà lloc la XIV Mostra de Cuina Medieval, a partir de les 21.00 hores al restaurant Cal Dimoni, i que comptarà, un any més, amb la col·laboració de l’Associació Gastronòmica de Vila-real. Els interessats a assistir podran comprar els tiquets fins al dia 14 per un preu de 25 euros tant al restaurant Cal Dimoni com al Birbar.

El diumenge 19 tindran lloc els actes centrals de la programació, amb la concentració d’entitats ciutadanes i autoritats a la plaça Major a les 10.15 hores, que realitzaran una marxa cívica fins al jardí de Jaume I, on es realitzarà l’Acte d’homenatge al rei Jaume I, amb la lectura de la Carta Pobla, a càrrec del periodista Xavier Manzanet Moner, i l’ofrena al fundador de la ciutat. Tot seguit, l’Auditori acollirà el lliurament dels Premis 20 de Febrer, que enguany han recaigut sobre Sergio Caballero, Vicent Colonques, Pepe Chiva i Teve4 i, ja a la vesprada, en el mateix lloc, es realitzarà l’homenatge a la reina i dames de 2016, a les 18.30 hores.

07-02-2017 Programació festes fundacionals

El dia 20, la sala d’exposicions de la Fundació Caixa Rural serà escenari de la inauguració de l’exposició filatèlica ‘Vida i obra del patró de Vila-real’, que es podrà visitar fins al 17 de març i, també des del dia 20 i fins el 26 de febrer, la Casa dels Mundina acollirà l’exposició dedicada a sor Isabel de Villena, cedida per la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb el títol ‘Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià’.

D’altra banda, el divendres 24 es donarà inici al Mercat Medieval, que estarà fins al dia 26 als voltants de la plaça Bayarri, i la mateixa vesprada, a les 20.00 hores, es realitzarà l’acte de lliurament de les medalles de la ciutat a l’Auditori Municipal, que enguany són per a la Confraria de la Puríssima Sang –medalla d’or– i per a la Universitat Jaume I (UJI) i el ciclista Sebastián Mora, ambdues de plata.

El regidor de Tradicions, Pasqual Batalla, ha animat tots els vila-realencs a participar en cadascun dels actes, ja que “es tracta de dates molt assenyalades, ja que marquen un punt importantíssim de la història de Vila-real i que compta, a més d’amb els esdeveniments organitzats per l’Ajuntament, amb els de la societat civil i entitats com la Revista Poble o la Associació Cultural Socarrats, que faran lliurament dels seus guardons”.

Per la seua banda, l’edil de Cultura, Eduardo Pérez, ha destacat el caràcter cultural, tradicional i històric de totes les activitats i ha assegurat que “són dues setmanes plenes de simbolisme que signifiquen molt per a tots, per la qual cosa esperem que veïns i visitants d’altres ciutats s’animen a eixir al carrer i gaudir de la programació”.